Als jonge knul was ik al gefascineerd door de kracht, snelheid en jachttechnieken van roofvogels. Elk dierenpark die ik met mijn ouders bezocht was niet compleet zonder het zien van de vogels en daar waar mogelijk uiteraard ook een roofvogelshow.
Ik droomde over deze wezens en was als kind stellig van mening dat ik zelf ooit roofvogeltrainer zou worden. als puber kwam het besef dat het allemaal niet zo makkelijk was om zelf ooit te werken met deze dieren en liet ik deze droom tijdelijk los maar de bezoekjes aan roofvogelshows bleven.
Ook als vader van 3 kinderen nam ik mijn kroost mee tot vervelens toe naar de roofvogelshows, soms bij 1 parkbezoek wel 3x op dezelfde dag. Het idee ooit zelf met deze dieren te werken liet mij niet los.
Rond mijn 32e (2006) levensjaar kriebelde het zo hard dat toen ik een geweldige valkenier tegenkwam, deze vertelde dat ik graag zou leren werken met deze prachtige wezens, en daar begon mijn avontuur.
14 maanden liep ik mee in de praktijk en werkte met allerlei vogels, zoals uilen, valken, buizerds en een arend en na 14 maanden besloot ik een eigen vogel te nemen, niet een Harris hawk (woestijnbuizerd) zoals ik van te voren bedacht had maar een prachtige uil, een Canadese Oehoe ofwel Kyra.
Na een jaar deed Pixie haar intrede, een geweldig kerkuiltje waar we enorm veel plezier van hadden en nog een jaar later kwam Ziggy het steenuiltje. Daar we in een woonwijk woonden met een normale achtertuin was dat dan ook het maximale wat we aan vogels konden nemen. Op dat moment werkte ik enkel zelf met de vogels en deed maximaal 1x per maand een evenement of fotoshoot en bezoekjes aan scholen voor educatieve doeleinden daar ik al jaren ervaring had met vogels en zelf docent was en omdat Heidi had geleerd als schooljuf vormden we een goed team voor zulke uitstapjes.
Toen we in 2015 naar Ossenisse vertrokken naar ons nieuwe stulpje met bijna 1 hectare grond was het al snel duidelijk dat mijn of eigenlijk inmiddels onze hobby iets grotere mate aan kon nemen, al snel kwam er een bosuil bij, een woestijnbuizerd en 2 oehoe’s. toen in 2016 Heidi besloot haar aandeel in het werken met de vogels te vergroten konden we nog verder uitbreiden. In 2017 hadden we 8 vogels die door ons beiden getraind werden en in 2018 was het aantal tot 14 gegroeid. In 2017 deden we ongeveer 30 evenementen en dat groeide in 2018 naar 45. In 2019 lag het aantal al ver boven de 50 en hadden we op het eind van het jaar reeds 20 vogels waarbij in 2019 de valken hun intrede hebben gemaakt.
Verder is Heidi in 2018 haar opleiding als valkenier begonnen en ben ik zelf ook weer in de schoolbanken geklommen om op deze wijze onze kennis en kunde te verhogen.
Al vele duizenden hebben reeds kennis gemaakt met onze prachtige dieren en we hopen dat we dit voor nog veel meer mensen mogen verzorgen.
Graag zien we jullie op 1 van onze bijzondere evenementen langskomen.
Roald Jonkman
Onze Visie:
Het houden van roofvogels en uilen dient enkel door goed opgeleide en deskundige mensen gedaan te worden, het bijwonen van 1 workshop is dan ook geen basis voor het houden van deze dieren. je dient minimaal een gedegen opleiding gehad te hebben van dagen zo niet weken. Elke roofvogelhouder die dit niet heeft gedaan en daardoor waarschijnlijk ook niet echt met deze dieren kan werken krijgt dan ook geen enkel begrip vanuit onze stichting en ons persoonlijk. let op het houden van roofvogels en/of uilen is geen hobby!!! het is een manier van leven en beïnvloed op vele manieren je leven dus bezint eer gij begint.
Onze Missie:
een aantal missies staan hoog in het vaandel bij het Uilennist,
- Kinderen weer terug de natuur in krijgen en leren hoe we met de natuur om moeten gaan.
- Mensen leren dat roofvogels en uilen geen! huisdieren zijn.
- Het houden van roofvogels en uilen dient enkel door aantoonbaar opgeleide mensen gedaan te worden. fokkers zouden mensen hierop moeten toetsen.
- mensen leren weer beter voor onze flora en fauna te zorgen.
En dan nog het volgende:
- Uiteraard is het Uilennist niet van mening dat roofvogels en uilen in een volière horen maar we verzorgen de dieren goed en ze vliegen vrijwel dagelijks los in onze enorme tuin. de vogels waarmee gewerkt wordt zijn bij de mens geboren (Bij fokkers net als de honden en katten) de uilen en sommige roofvogels zelfs met de hand grootgebracht. Voor elke vliegshow wordt gekeken welke vogel er zin in heeft(ook vogels kunnen enthousiast reageren) en als een dier geen zin heeft die dag dan doet hij of zij gewoon niet mee. We werken met deze dieren om ervoor te zorgen dat het bewustzijn bij de mensen terug komt dat deze dieren ook een plek op onze planeet horen te hebben. De dieren krijgen dagelijks uitgebalanceerd eten, precies genoeg en het eten wordt ook met regelmaat gecontroleerd op ziekten. De dieren worden dagelijks verzorgd en krijgen zeer vaak een gezondheidscheck, als er toch wat ernstigs aan de hand is gaan we met ze naar zeer gespecialiseerde dierenartsen. Vaak krijgen we te horen dat het de dieren geen natuurlijk gedrag hebben maar in onze ogen geldt dit voor elk dier die bij de mens leeft, sterker nog, ook de mens zelf vertoont al lang geen natuurlijk gedrag meer. De hond en kat zijn van nature ook niet in de woonkamer geboren en opgevoed en van nature zit er ook geen mens op de rug van een paard. als men degene die het niet goed doen en het niet goed voor hebben met de dieren wil veroordelen zijn we het daar helemaal mee eens maar iedereen die ooit beweert dat wij dieren mishandelen weten we zeker van dat zij nog nooit een voet bij ons binnen hebben gezet. diverse controles hebben aangetoond dat we het juist doen met dieren behandeling en we zijn zelfs al jaren een vooropvang voor wilde dieren via VOC de Mikke.
BLIJF OP DE HOOGTE
In Het Uilennist gebeurd er elke dag wel iets. Blijf van alle ontwikkelingen en gebeurtenissen op de hoogte door ons te volgen op Facebook.