Als jonge knul was ik al gefascineerd door de kracht, snelheid en jachttechnieken van roofvogels. Elk dierenpark die ik met mijn ouders bezocht was niet compleet zonder het zien van de vogels en daar waar mogelijk uiteraard ook een roofvogelshow.

Ik droomde over deze wezens en was als kind stellig van mening dat ik zelf ooit roofvogeltrainer zou worden.   als puber kwam het besef dat het allemaal niet zo makkelijk was om zelf ooit te werken met deze dieren en liet ik deze droom tijdelijk los maar de bezoekjes aan roofvogelshows bleven.

Ook als vader van 3 kinderen nam ik mijn kroost mee tot vervelens toe naar de roofvogelshows, soms bij 1 parkbezoek wel 3x op dezelfde dag. Het idee ooit zelf met deze dieren te werken liet mij niet los.

Rond mijn 32e (2006) levensjaar kriebelde het zo hard dat toen ik een geweldige valkenier tegenkwam, deze vertelde dat ik graag zou leren werken met deze prachtige wezens, en daar begon mijn avontuur.

14 maanden liep ik mee in de praktijk en werkte met allerlei vogels, zoals uilen, valken, buizerds en een arend en na 14 maanden besloot ik een eigen vogel te nemen, niet een Harris hawk (woestijnbuizerd) zoals ik van te voren bedacht had maar een prachtige uil, een Canadese Oehoe ofwel Kyra.

Na een jaar deed Pixie haar intrede, een geweldig kerkuiltje waar we enorm veel plezier van hadden en nog een jaar later kwam Ziggy het steenuiltje. Daar we in een woonwijk woonden met een normale achtertuin was dat dan ook het maximale wat we aan vogels konden nemen. Op dat moment werkte ik enkel zelf met de vogels en deed maximaal 1x per maand een evenement of fotoshoot en bezoekjes aan scholen voor educatieve doeleinden daar ik al jaren ervaring had met vogels en zelf docent was en omdat Heidi had geleerd als schooljuf vormden we een goed team voor zulke uitstapjes.

Toen we in 2015 naar Ossenisse vertrokken naar ons nieuwe stulpje met bijna 1 hectare grond was het al snel duidelijk dat mijn of eigenlijk inmiddels onze hobby iets grotere mate aan kon nemen, al snel kwam er een bosuil bij, een woestijnbuizerd en 2 oehoe’s. toen in 2016 Heidi besloot haar aandeel in het werken met de vogels te vergroten konden we nog verder uitbreiden. In 2017 hadden we 8 vogels die door ons beiden getraind werden en in 2018 was het aantal tot 14 gegroeid. In 2017 deden we ongeveer 30 evenementen en dat groeide in 2018 naar 45. In 2019 lag het aantal al ver boven de 50 en hadden we op het eind van het jaar reeds 20 vogels waarbij in 2019 de valken hun intrede hebben gemaakt.

Verder is Heidi in 2018 haar opleiding als valkenier begonnen en ben ik zelf ook weer in de schoolbanken geklommen om op deze wijze onze kennis en kunde te verhogen.

Al vele duizenden hebben reeds kennis gemaakt met onze prachtige dieren en we hopen dat we dit voor nog veel meer mensen  mogen verzorgen.

Graag zien we jullie op 1 van onze bijzondere evenementen langskomen.

Roald Jonkman

BLIJF OP DE HOOGTE

In Het Uilennist gebeurd er elke dag wel iets. Blijf van alle ontwikkelingen en gebeurtenissen op de hoogte door ons te volgen op Facebook.